Konferencija “Baštinske institucije u (post)digitalnom dobu”

U organizaciji Asocijacije bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) 3. i 4. oktobra u Sarajevu i Mostaru će se održati 11. Međunarodna konferencija “Evropske smjernice za saradnju biblioteka, arhiva i muzeja – Baštinske institucije u post(digitalnom) dobu”, i to 3. oktobra u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu i 4. oktobra u Muzeju Hercegovine u Mostaru.

Cilj konferencije je rasprava o izazovima i prilikama koje donosi digitalna transformacija baštinskih institucija, uz učešće stručnjaka iz oblasti bibliotekarstva, arhivistike, muzeologije i digitalnih tehnologija.

Kroz predavanja, diskusije, radionice i posterska izlaganja biće tematizirani savremeni trendovi u baštinskom sektoru, kao što su digitalna transformacija kulturnog naslijeđa, jačanje kapaciteta profesionalaca u kulturi, dostupnost naslijeđa u eri digitalne (r)evolucije, bezbjednost informacija, procesi konverzije baštinskog naslijeđa u digitalni format, očuvanje digitalnih resursa, pristup elektronskim knjigama, člancima i drugim digitalnim resursima, nastavak projekata digitalizacije i očuvanja kulturne baštine, primjena novih tehnologija uključujući umjetnu inteligenciju (AI) i virtuelnu stvarnost (VR) u prezentiranju kulturne baštine.

Na konferenciji će učestvovati preko stotinu profesionalaca iz baštinskog sektora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Mađarske, te će predstaviti svoje projekte i inovacije koje unapređuju sektor kulturne baštine.

Konferencija se održava uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstva nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo te Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, te uz suorganizaciju brojnih drugih institucija među kojima je i JU Historijski arhiv Sarajevo. Našu instituciju će svojim učešćem na konferenciji predstavljati direktorica Arhiva Ismeta Džigal-Berkovac, Haris Zaimović, arhivski savjetnik, sa radom “Digitalizacija arhivske građe Bošnjačke zajednice kulture ‘Preporod'”, te Almira Alibašić-Fideler, viša arhivistica, sa radom koji će se naći u Zborniku radova sa konferencije i biti objavljen naknadno.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.