Učešće predstavnica Historijskog arhiva Sarajevo na VIII Međunarodnom arhivističkom savjetovanju “Senta 2024” u Srbiji

Protekle sedmice, od 9. do 11. oktobra održano je VIII Međunarodno arhivističko savjetovanje “Senta 2024” u Senti, Republika Srbija u organizaciji Arhivističkog društva Srbije, a domaćini su bili Istorijski arhiv Senta, uz podršku Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačak. Bogat program Savjetovanja započeo je 9. oktobra, registracijom učesnika i svečanim otvaranjem u Gradskoj kući u Senti, uz prigodan kulturni i zabavni program. Savjetovanje se nastavilo slijedeći dan, kroz dvije stručne sesije: I. Aktuelni problemi arhivske teorije i prakse i II. Čovjek u arhivu, a drugi dio dana je ispunjen fakultativnim izletima i obilascima prema izboru, historijskih i kulturnih znamenitosti Sente. Trećeg dana Savjetovanja održana je i treća sesija III. Izvori za ekonomsku istoriju, nakon čega je održana diskusija i zaključci skupa.

Na Savjetovanju su učestvovale i svoje radove predstavile zaposlenice našeg Arhiva: MA Elma Dervišbegović sa radom “Uspomena na Rašida Hajdarevića (1914-1980)” drugog dana, u okviru sesije -Čovjek u arhivu-. Mr.sci. Aleksandra Pijuk-Pejčić, sa radom “Fond Sarajevska pivara (1864-1946) kao izvor za ekonomsku istoriju” i Amela Bedaković sa radom “Fond trgovačka i obrtnička komora za Bosnu i Hercegovinu (1909-1963)” svoja izlaganja su imale trećeg dana konferencije u okviru sesije -Izvori za ekonomsku istoriju-.

Stručna, arhivska savjetovanja su prilika za susrete sa kolegama, razmjenu stručnih iskustava, predstavljanje arhivske građe i stručnih interesovanja svih učesnika, te sticanje stručnog iskustva i saznanja koja se mogu primijeniti u redovnom djelovanju arhivskih ustanova.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.